De Stikstofkringloop

Gepubliceerd op 4 april 2021 om 21:56

Een van de belangrijkste processen in een aquarium waar beginnende en ervaren aquarianen mee te maken hebben, is de stikstofkringloop.
Deze kringloop is een proces waarin schadelijke afvalstoffen worden omgezet naar minder schadelijke stoffen en vervolgens bouwstoffen voor planten vormen.
Hieronder zie je een visualisering van de stikstofkringloop.

NH3/NH4 (Ammonia)
Laten we beginnen bij de afvalstoffen NH3/NH4.
Ontlasting en uitscheiding van vissen door de kieuwen. maar ook het rottingsproces van dode vissen en plantenresten zorgen voor NH3/NH4 in het water.
NH3/NH4 wordt vaak samengevat als Ammonia (NH3 = ammoniak, NH4 = ammonium).
Deze stoffen zijn zeer schadelijk en in lage concentraties al dodelijk voor vissen. Hier wil je dus snel vanaf in je aquarium!

NO2 (Nitriet)
Gelukkig zijn er de nitrificerende bacteriën. In deze stap zal de Nitrosomonas bacterie het werk doen. Deze nuttige bacteriën zetten het dodelijke Ammonia (NH3/NH4) om in Nitriet (No2). Deze bacteriën verbruiken veel zuurstof en worden daarom aerobe bacteriën genoemd. Ook Nitriet is giftig en gevaarlijk voor vissen vanaf 1,0 mg/l. 

NO3 (Nitraat)
Een 2e soort nitrificerende bacterie is de Nitrobacter. (ook aeroob) Deze bacterie zet Nitriet (NO2) om in Nitraat (NO3). Nitraat is veel minder schadelijk voor vissen en zelfs een voedingsstof voor je planten! Het verschilt een beetje per vissoort welke Nitraatconcentratie zij goed zullen verdragen.  Over het algemeen liggen die waarden op 20-30mg/l. 

N2 (Stikstof)
NO3 wordt niet alleen door planten opgenomen, maar deels ook gedenitrificeerd. Denitrificatie is de reductie van Nitraat (NO3) tot gasvormig Stikstof (N2) door anaërobe bacteriën. Juist, deze gedijen alleen in een zuurstofarme omgeving. Dit proces vindt dus alleen plaats waar er weinig tot geen zuurstof is, zoals diep in de bodem waar geen stroming is, of binnen in zeer poreus filtermateriaal.

Nu is de stikstofcirkel compleet!
In een aquarium met een goed ingedraaid filter, zullen deze processen vanzelf plaatsvinden. Hiervoor is in het begin wel wat geduld nodig. In de opstartfase zal je altijd een nitrietpiek zien, 
Houdt bij een ingedraaid aquarium rekening met het feit dat sommige medicijnen dodelijk zijn voor nitrificerende bacteriën. Houdt daarom altijd goed je waterwaardes in de gaten!
Binnenkort zal ik een artikel schrijven over de nitrietpiek. Houdt de Tech4fish facebook pagina in de gaten! > www.facebook.com/tech4fish 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.