Met deze blog wil ik iedereen tips en informatie geven over de Biomaster buitenfilters. Het zijn goede en fijne buitenfilters en met een paar handige tips kunnen ze nog fijner in gebruik zijn.
Biomaster thermo of geen thermo?
Oase maakt de Biomaster filters met verschillende groottes in een normale en in de "thermo" uitvoering. Beide uitvoeringen zijn in de basis exact gelijk aan elkaar, met het verschil dat de thermo geleverd wordt inclusief een Oase HeatUp thermostaatverwarming.
De thermostaatverwarming wordt in het filter geschoven en hoeft daardoor niet in je aquarium te hangen. Hierdoor kunnen er geen vissen achter blijven steken en het warme water wordt perfect door de stroming van het filter door het aquarium verdeeld.
Wil je de thermostaatverwarming toch (even) niet gebruiken, dan kun je deze er uit halen en de meegeleverde dop terug op het filter plaatsen.
En het leuke is, dit kan ook andersom. Heb je reeds een Biomaster, dan kun je deze altijd upgraden met een Heatup verwarming van Oase! Andere merken passen mogelijk niet goed (waterdicht) en het is daarom aan te raden om alleen Oase thermostaatverwarmingen te gebruiken.
Een Biomaster filter vullen en opbouwen.
Bij het uitpakken van het filter zie je gelijk hoe compleet het filter geleverd is.
Filtermedia+sponzen, slangen, in/uitstromers en het kapje (voor het afdekken van de verwarmingsschacht.) Ook zijn de rubberen trillingsdempers meegeleverd. Vergeet deze niet te plaatsen in de desbetreffende openingen op de onderzijde van het filter, want die zijn belangrijk voor het dempen van geluid en voorkomen van schuiven.
Vanuit de fabriek zijn de manden gevuld met blauwe filtersponzen en biologisch filtermateriaal. Ook het voorfilter is reeds voorzien van grove voorfilter sponzen.
Je kunt de manden uiteraard ook naar eigen wens vullen. Ga je dat doen, dan zijn er een paar zaken waarbij je even moet opletten. Die zal ik hieronder, met een paar andere tips beschrijven.
Lucht in de Biomaster?
Klanten vragen wel eens "waarom zuigt de Biomaster lucht aan?"
Dat kan een paar oorzaken hebben.
1. De filterkop sluit niet goed aan. Hierdoor trekt de pomp valse lucht.
2. De slangen zitten niet luchtdicht op de slangkoppelingen bij de instroombuis, of aan het koppelstuk op het filter
3. De instromer is geblokkeerd (b.v. door plantjes, slakjes of zand)
4. Het voorfilter of slangkoppelstuk is niet goed geplaatst.
De filterkop sluit niet goed aan op de filterpot
- zorg ervoor dat het afsluitrubber en de rand altijd goed schoon zijn.
Kalk, een steentje of stukje plant kan ervoor zorgen dan het rubber geen goede afdichting heeft.
- De filtermanden zijn te vol! hierdoor drukken de mandjes de filterkop omhoog.
- Zorg ervoor dat het voorfilter en de slangkoppeling goed geplaatst zijn en dat de schuifhendels volledig op LOCK staan.
Als alles goed zit aangesloten kun je de filter zijn werk laten doen en begin te genieten van je aquarium.
Heb je zelf nog tips omtrent de Biomaster, laat dan gerust hieronder een reactie achter. Uiteraard zijn vragen ook welkom.
Reactie plaatsen
Reacties